03/01/2015

Piparkookide lõhn ja maitse - see on jõululõhn ja jõulumaitse!


Kui üks poest ostetud piparkoogitainas ei täida ootusi ei maitsele, ei kõvadusele-pehmusele ja ei tee seda ka teine ostetud pakike, siis pole miskit muud, kui  tuleb hakata uurima piparkoogiraamatut ja internetti ning välja valima retsepti, et sobiv tainas ise kokku vaaritada. Mõeldud-tehtud ja läks valimiseks. 

Tumeda suhkruroo siirupi ostsin peost, kõik muu vajaminev oli kodus olemas ja kaks portsu omatehtud tainast valmis raskusteta. Ja maitse oli igati väärt - meie perele just parasjagu magus, parasjagu vürtsine ja mis peamine - krõbisev ja suussulav. 

Rasmus tuli üks päev vanatädiga koolist koju, käis poes ja valis oranźi glasuuri (täiesti porgandi maitsega!) ja mina valisin siis traditsioonilise valge ka lisaks. Piparkooke sai siis selle jõuluhooajaga küpsetatud vist oma 5-6 korda. (Adventide ajal, jõululaupäeval ja viimased veel vana-aasta viimsepäeva hommikul.)

Valitud retseptiks internetist osutus "Nami-nami jõulupiparkoogid", minupoolsete mugandustega siis selline:

umbes 2 dl siirupit
umbes 2 dl suhkrut
1 pakk piparkoogimaitseainet
250 g võid
2 muna
600 g jahu
2 tl söögisoodat

Kuumutasin siirupi, suhkru ja piparkoogimaitseaine potis keemiseni. Tõstsin poti tulelt, segasin juurde tükeldatud või. Jahutasin. Lisasin kloppides ükshaaval munad. Lisasin potti sooda-jahusegu. Pakkisin kilesse ja panin külmkappi, soovitavalt üheks ööpäevaks. 
Ise ei kaalunud, kuid kirjade järgi peaks saama umbes 1,4 kg tainast.