01/03/2020

Minu esimene (ja lisatud ka teine) #leivategu

Leivategu sai alguse noortekas toimunud Eesti kultuuriõhtust, millelt koju tulin koos juuretisega.
Mis ja kuidas täpsemalt tegin, kirjutan siia mingi aeg lisaks...
Nii, hulk aega möödas. Püüan kirjutada ka loo :)

Kultuuriõhtult koju toodud juuretis oli mul karbiga külmkapis. Vahepeal ikka googeldasin, kas säilib. Paar korda võtsin karbil ka kaane pealt ja kontrollisin, et juuretis elus on. Tundus kõik ok. Uurisin poes ka erinevaid jahusorte. Algul mõtlesin, et ega ma nüüd ise ikka päris leivategijaks ei hakka, sest meie pere tutvusringkonnas on juba super leivategija olemas, eriliselt hea http://koduleivad.ee/ ja sellest tulenevalt ei valinud ma poest ostmiseks mitte rukkijahu (sest see oli suuremas kotis), vaid väiksema koti tõttu hoopis täisteranisujahu ja otsustasin proovida sellega. Enne, kui päris tegemiseks läks, tuulasin jälle netis. Kõige enam toetusin Kokkama Ragnega sellele postitusele siin: http://www.kokkama.ee/2013/11/leiva-valmistamise-abc-nipid-soovitused.html

Siit edasi kirjutan nüüd oma teistkordsest leivategemisest ja seda otse, samm sammult. Alustada tuleb õhtul. Võtsin just oma juuretise külmkapist välja ja tegin selle pooleks, sest homme on plaan teha kaks küpsetist, üks nisu- ja teine rukkijahuga. Lisasin juuretistele mõlemasse kaussi 300 ml sooja vett ja tunde järgi jahu. Moodustus keefiripaksune segu, mille rätiku alla kogu ööks seisma jätan (10-12 tundi).

Hommik, õigemini juba ennelõuna, kell on 11.30. Tainas mõlemas kausis elab kenasti oma elu. Lisasin mõlemale u 2 tl soola ja 60 g suhkrut. Tunde järgi jahu, et seekord tuleks juba päris leivatainas. Vormid on mõlemad määritud, vooderduseks sai saiavorm kaerahelbeid ja leivavorm mannat. Rukkijahukausist tõstsin karpi edaspidiseks peotäie juuretist. Tainas läks vormidesse, nüüd jälle rätiku alla peitu, kuni õhtuni. 

Ja ongi käes õhtu, kell on natukene pool 7 läbi. Tainas vormis on kenasti kerkinud. Aeg pannid ahju pista. Õpetus soovitab ahju alguses keerata 250 kraadi juurde ja küpsetamise ajaks ahju panna ka veekausi. Kuna minul sellist kaussi kodus ei ole, siis otsustasin lihtsalt iga kraadi allapoole keeramisega leibadele käega vett peale pritsida. Seega küpsetamine ja kraadide alandamine toimus nii, nagu Kokkama Ragnega postituses soovitatud. Ja kõik on nüüd need kaks küpsetamiskorda kenasti toiminud. Ja kuna rukkijahuga leiba tegin esimest korda, siis kinnitan - ahjusoe leib võiga - see on super!