Aitäh, head kolleegid. Tśillide maailma viis mind Terje ja imemaitsvate tomatimoosidega juustu kõrvale võlus mind Helen.
Minu esimene juustumooside tegu ja kui teha, siis ikka korralikult ehk kuidas ma neli potti korraga ette võtsin erinevate
retseptide jaoks ja olgugi, et need purgid on väiksed, sai kokku vaaritatud 58 purgitäit neid tuliseid ja magusaid maitseid.
Kollane moos on ilmselt mu lemmik. See põhineb apelsinil, virsikul, aprikoosil...
Retsept:
1 apelsin
2 virsikut või nektariini
5 aprikoosi
500 g moosisuhkrut
2 spl kuivatatud tśillit
Selle moosi põhikoostisosaks on tomat ning maitset täiustavad õun ja sidrun.
Retsept:
1 kg tomatit
1 suur sidrun + riivitud koor
200 g õunu
500 g moosisuhkrut
200 g pruuni suhkrut
2 spl kuivatatud tśillit
Siin segunevad mustsõstar, kuivatatud ploomid ja datlid, punane sibul ja mahlane tomat.
Retsept:
150 g külmutatud mustsõstraid
75 g kuivatatud datleid
100 g kuivatatud musti ploome
100 g punast sibulat
200 g tomateid
500 g moosisuhkrut
2 spl kuivatatud tśillit
See moos tugineb paprikale, kuid et see originaalis liiga tuliseks jäi, siis täiendasin seda sellega, mis eelnevatest üle oli jäänud - apelsini, õuna ja laimiga.
Retsept:
400 g punast paprikat
1 laim
1 õun
1 apelsin
500 g suhkrut
50 ml punast veini
0,5 tl soola
2 spl kuivatatud tśillit
Tähelepanekuid: kasutasin enda kuivatatud tśillisid, lõikasin kääridega peeneks. Supilusikamõõt on pigem selline väiksem, triiki täis supilusikatäis. Ainult tavalise suhkruga on moos liiga vedel, ainult moosisuhkruga jääb moos liiga paks. (Tomatimoosis on kasutatud mõlemat: nii moosi- kui pruuni suhkrut. Paksuse poolest oli nii hea.) Kõik segud on keedetud, püreestatud saumiksriga. Uuel tegemisel asendan vist pool moosisuhkrut tavalisega, et saaks natukene vedelam. Samas kui külmkapist purgi võtan ja lahti teen, siis korraks segan lusikaga, on ka ok - vähemalt ei tilgu juustuga võttes moos maha :)